Roma reprezentáció Magyarország közterein - adatbázis bemutató

01JUNE2023

This entry is currently only available in Hungarian. 

 

Tom Lantos Intézet és a Romano Kher - Budapesti Roma Művelődési Ház tisztelettel meghívja Önt:

Roma Reprezentáció Magyarország közterein című kiadványhoz kapcsolódó 2023-as eseménysorozatunk első állomására. Az eseményen bemutatjuk a könyv alapját képező kutatás eredményeit, a reprezentációkat tartalmazó újonnan létrehozott, informatív online térképes adatbázist és a kötet romani fordítását.

Kutatásunk keretében először készült országos felmérés a köztérben megjelenő roma emlékezetpolitika helyzetéről. A kutatás során 92 településen 165 reprezentáció került feltérképezésre, melyeket egy ismeretterjesztő könyv formájában és egy informatív online adatbázis formájában elérhetővé tettünk. A projekt újszerű módon, a köztéri reprezentáció eszközével járul hozzá a roma történelem és kultúra láthatóvá tételéhez. Ezzel hangsúlyozza, hogy a romák közül számos tehetséges irodalmár és művész került ki, valamint hogy a romák is fontos szerepet vállaltak a meghatározó magyar történelmi eseményekben és jelentősen hozzájárultak Magyarország közéleti, gazdasági és kulturális életéhez.

Az esemény június 1-én 17:30 órai kezdettel a Romano Kher – Budapesti Roma Művelődési Ház (1077 Budapest, Király utca 67. Király utca és Hársfa utca sarkán) kerül megrendezésre.

A kutatást és az adatbázist bemutatják a könyv szerzői közül: Fejős László és Molnár István Gábor.

A romani fordítást a könyv fordítója és lektora, Vajda Melinda és Rézműves Melinda mutatják be.

Az eseményt Török Ildikó, a Tom Lantos Intézet munkatársa moderálja.

A könyv magyar nyelvű változata korlátozott példányszámban ingyenesen elérhető lesz a helyszínen. (A könyv a Tom Lantos Intézet és az Idetartozunk Egyesület közös kiadványa.)

Back