Antiszemita előítéletek az iskolában: módszerek, tananyagok, megközelítések

01OCTOBER2020

This entry is only available in Hungarian. Translation will be added shortly.

2021 februárjában a Tom Lantos Intézet képzést szervez középiskolában tanító pedagógusok számára. A két napos oktatási program célja, hogy elősegítse az antiszemita előítéletek és megnyilvánulások különböző formáinak felismerését, kezelését és megelőzését. További célunk az antiszemitizmusról való tanításhoz szükséges pedagógiai módszerek és tananyagok megismertetésével előmozdítani a különböző kisebbségek iránti általános megértést.

Az elméleti és gyakorlati elemeket egyaránt tartalmazó képzés az előítéletesség és az antiszemitizmus történelmi és szociálpszichológiai hátterét mutatja be már meglevő tananyagok és tanári útmutató segítségével.[1] A képzés programját az antiszemitizmusról való oktatás tapasztalataira és gyakorlati kihívásaira reflektálva, az oktatási intézmények és a képzésen résztvevő pedagógusok aktív bevonásával dolgozzuk ki. A képzésen résztvevő tanárok lehetőséget kapnak arra, hogy saját pedagógiai környezetükben alkalmazzák a tanultakat, majd gyakorlati tapasztalataikról és eredményeikről beszámoljanak.

A tanárképzéshez elkötelezett partnerintézményeket, elsősorban középiskolákat keresünk, amelyek:

  • szükségét érzik és fontosnak tartják, hogy az antiszemitizmus problémájával osztálytermi kereteken belül foglalkozzanak;
  • biztosítani tudják és támogatják, hogy az oktatási programba jelentkező pedagógusaik részt tudjanak venni a két, egymást követő hétköznapon tartott tanártovábbképzésen, majd tanórák keretében alkalmazzák a képzésen tanultakat.

Vezető szakértők:

Dr. Kovács Mónika, habilitált egyetemi docens (ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézet) – képzési program.

Dr. Simonovits Borbála, egyetemi adjunktus (ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Intézet) – kutatás és hatásfelmérés.

Helyszín:

Járványhelyzettől függően Budapesten vagy online valósítjuk meg a tanárképzést. A kétnapos (2021. február 4-5.) programon való részvétel ingyenes, személyes (offline) megvalósítás esetén a vidéki kollégák utazási, ellátási költségeit fedezzük, és szükség esetén szálláslehetőséget biztosítunk.

Az oktatási program tervezett idővonala:

2020. október-november: Középiskolák és tanárok jelentkezése
2020. november: Online interjúk a partnerintézményekből jelentkező tanárokkal: tapasztalatok, igények és kihívások feltérképezése
2021. február 4- 5. (csütörtök-péntek): Tanárképzés
2021. március: Tanórai foglalkozások
2021. május: Hatásfelmérés az iskolákban

Jelentkezés:

Jelentkezni az alábbi linken található adatlap kitöltésével és elküldésével lehet: JELENTKEZEM

Határidő: 2020. november 16.

A képzésen való részvétel ingyenes. A jelentkezés nem jelent automatikus bekerülést a programba. Célunk, hogy az ország különböző részein működő és többféle fenntartású (állami, egyházi és alapítványi) oktatási intézményt is bevonjunk a képzésbe. Továbbá, hogy az antiszemitizmusról szóló oktatásban tapasztaltabb és kevésbé tapasztaltabb pedagógusok is részt vegyenek a programban.

A többlépcsős jelentkezési folyamat lezárulását követően e-mailben tájékoztatjuk az iskolákat és tanárokat a jelentkezés eredményéről.

A jelentkezési eljárás során begyűjtött személyes adatokról és annak a Tom Lantos Intézet általi kezelésének céljairól a honlapunkon található adatkezelési tájékoztató ad további tájékoztatást.

További információért keressen minket bizalommal az   e-mail címen.

 

[1] A munkafüzet sorozat az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala és az Anne Frank House együttműködésével jött létre. A magyar kontextusra adaptált változatokat helyi szakértők bevonásával a Zachor Alapítvány (Antiszemitizmus Európában 1945-ig; Antiszemitizmus a mai Európában) és a Holokauszt Emlékközpont (Előítélet, diszkrimináció, rasszizmus, és antiszemitizmus) jelentette meg 2010 és 2012 között.

 

 

Back