A dunántúli zsidóság múltja, jelene és jövője

27OCTOBER2022

This entry is currently only available in Hungarian. 

A Tom Lantos intézet (TLI) és az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) közös szervezésében megvalósuló esemény a dunántúli magyar zsidó örökséget, a régió zsidóságának sokszínűségét és történetét mutatja be. A változatos program előadások, kiállítások, tárgyi emlékek és közösségi kezdeményezések bemutatásán keresztül ad betekintést a siófoki, székesfehérvári, szombathelyi, és a Káli medencében található kővágóőrsi közösségek múltjába, jelenébe (és jövőjébe). 

Megtekinthető lesz a szombathelyi zsidó közösség történetéről szóló kiállítás, valamint Grinberg Daniella fotóművész képei a megmentésre váró 200 éves kővágóőrsi zsinagógáról.[1] Kiállításra kerül a zsinagóga eredeti órája is, amit máig ugyanaz a zsidó család őriz, akik a világháború idején mentették meg azt az enyészettől.

Előadások keretében megismerkedhetünk a dunántúli régió, illetve a vas megyei zsidóság történetével, a szombathelyi közösség múltjával, és egy tapolcai zsidó férfi, dr. Frisch József (1900-1944) életével, a regionális történelmi áttekintésétől így elérkezve az egyéni életútig.

A program közösségi vezetők és tagok prezentációival zárul, melynek során tárgyi emlékek és közösségi kezdeményezések kerülnek bemutatására. Többek között bepillantást nyerhetünk a siófoki „nyári zsinagóga” történetébe és a kővágóörsi felújításra váró zsinagóga lehetséges jövőjébe.

[1] A kiállítások 2022. október 27. és november 27. között tekinthetőek meg az IKI-ben.

Downloadable files
Back