Romák köztéri reprezentációja Magyarország területén 2021

2021

A Tom Lantos Intézet idén is folytatja kutatássorozatát, mely a romák köztéri reprezentációit vizsgálja. A munka 2018-ban Budapest UNESCO Világörökségi területének tanulmányozásával indult, amit 2019-ben, roma származású kutatók bevonásával, kiszélesítettünk a fővárosra. E kutatási fázis eredményei egy munkaanyag (working paper) formájában kerültek publikálásra. Ezt követően, 2020-ban a vizsgálatot az egész ország területére kiterjesztettük.

A kutatás eddig 89 helység 141 köztéri reprezentációját térképezte fel, melyek közül több mint 80-at helyszíni adatfelvétel is megerősített. Amellett, hogy feltárjuk a köztéren állított romákat reprezentáló szobrokat, emléktáblákat és egyéb művészeti alkotásokat, a vizsgálat során arra is választ keresünk, hogy a romák milyen módon tudnak részt venni saját köztéri önreprezentációik létrehozásában.

2021-ben, a kutatás lezárását követően, publikáljuk az eredményeket magyarul és kiadunk egy összefoglaló anyagot (briefing paper) angolul. A kutatás megállapításaiból kiindulva szervezünk egy inkluzív városfejlesztést megvitató műhelytalálkozót, valamint elkezdjük egy roma reprezentációkat összefoglaló online adattár előkészítő munkálatait is.

Vissza