Az intézet

A Tom Lantos Intézet (TLI) független emberi és kisebbségi jogi szervezet, amelynek tevékenysége elsődlegesen zsidó, roma és magyar közösségek, illetve más etnikai, nemzetiségi, nyelvi és vallási kisebbségek ügyeire fókuszál. Nemzetközi kutatási és oktatási platformként a TLI célja, hogy hidat képezzen a kutatás és a politika, a normák és a gyakorlat közé.

A TLI a magyar kormány és az Egyesült Államok Szenátusa döntésének értelmében 2011-ben alakult Magyarországon, azzal a céllal, hogy tisztelegjen Tom Lantos, a magyar származású amerikai politikus, az Egyesült Államok Kongresszusának egyetlen holokauszt-túlélő tagja előtt, valamint hogy továbbvigye az általa ránk hagyott örökséget. Tom Lantos, aki egész élete során határozottan kiállt az emberi jogok és polgári szabadságjogok védelméért, társalapítója volt az Egyesült Államok Kongresszusa Emberi Jogi Választmányának, majd idővel a Képviselőház Külügyi Bizottságának elnöke lett. Halála után a Kongresszus állandó jelleggel létrehozta a Tom Lantos Emberi Jogi Bizottságot.

A szervezet alapfinanszírozását a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztosítja, a Demokrácia Központ Közalapítványon keresztül. Ezen túlmenően a szervezet projektfinanszírozásában különböző kormányközi és privát források is részt vesznek.