Roma középiskolások felkészítése az őket érő előítéletesség kezelésére 2021

2021

A Tom Lantos Intézet és szakértő partnerei által 2018-ban kidolgozott tréning roma fiataloknak nyújt segítséget a velük szemben megnyilvánuló előítéletesség hatékony kezelésében. A módszer szituációs gyakorlatokon keresztül a résztvevő fiatalok saját tapasztalataira építve dolgoz fel előítéletes helyzeteket drámapedagógiai módszerek segítségével.

2019-ben formális keretek között, középiskolások részvételével teszteltük a programot. 2020-ban roma egyetemisták körében tartottunk próbafoglalkozást, majd ugyanebben az évben egy oldottabb hangulatú, informális oktatási helyzetben is kipróbáltuk a módszertant.   

Az idei évben folytatjuk a képzéseket középiskolás és felsőoktatási intézményekben tanuló roma fiatalok körében, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat közreműködésével. Továbbá, a már működő metodológiára építve szeretnénk egy olyan módszert fejleszteni, amivel a tréning új oktatóit képezhetjük ki egy „train the trainers” (oktasd az oktatókat) program keretében, hogy a képzés minél több roma fiatalhoz jusson el.

 

Vissza