Felhívás - Roma fiatalok felkészítése a velük szemben megnyilvánuló előítéletesség kezelésére – Képzők Képzése program

2022OKTÓBER22 - 23

2022. október 22-23-án a Tom Lantos Intézet egy „képzők képzése” programot szervez roma fiatalok és roma fiatalokkal foglalkozó szakemberek, közösségszervezők, pedagógusok, szociális munkások számára. A program célja egy olyan erőszakmentes kommunikációs módszertan megismertetése, amely a roma fiatalokat segíti előítéletes megnyilvánulások kezelésében.

Roma fiatalok gyakran találják magukat szembe előítéletekkel, melyek felnőttkorukra és társadalmi beilleszkedésükre is hatással vannak. Szükségük van olyan eszközökre, amelyek segítik őket ezen szituációk kezelésében. 2019-ben a Tom Lantos Intézet felkérésére egy szakértői csoport egy olyan módszertant dolgozott ki, amely felkészíti a roma fiatalokat a velük szemben megnyilvánuló előítéletes helyzetek kezelésére: a felismeréstől a hatékony válaszadásig. A módszertan a kommunikáció, nyelv és drámapedagógia eszközrendszerét ötvözi, a kifejlesztők a terület elismert szakértői. A módszer szituációs gyakorlatokon keresztül a fiatalok saját tapasztalataira építve dolgoz fel előítéletes helyzeteket drámapedagógiai eszközök segítségével.

Az elmúlt években az ország különböző részein, eltérő élethelyzetben lévő roma fiatalok körében tartottunk próbafoglakozásokat. A módszertan szélesebb körben való megismertetése és elsajátítása érdekében idén egy „Képzők Képzése” program került kidolgozásra.

A Képzők Képzése programunkra olyan roma fiatalok és roma fiatalokkal foglalkozó szakemberek, közösségszervezők, pedagógusok, szociális munkások jelentkezését várjuk, akik szeretnék megismerni és elsajátítani a módszertant, majd önkéntesként foglalkozásokat tartani roma fiatalok részére.

Időpont

2022. október 22-23. (szombat, vasárnap). A program másfél napos.

Helyszín

Miskolc, Dr. Ámbédkár Gimnázium Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola és Martin Luther King Középiskolai Kollégium (3532 Miskolc, Tátra utca 2.)

A programon való részvétel ingyenes.

A program ideje alatt ételt és italt biztosítunk a részvevőknek. A nem Miskolcról érkező résztvevők utazási költségeit fedezzük, és szükség esetén szálláslehetőséget biztosítunk számukra.

Szakmai vezetők

  • Balogh Rodridgó, drámapedagógus (Független Színház alapítótagja)
  • Bernáth Gábor, szociológus és médiakutató (Roma Sajtóközpont alapítótagja)
  • Szilágyi Anna, kommunikációkutató

 

Jelentkezés

Jelentkezni a lap alján található adatlap kitöltésével és elküldésével lehet. 

A kitöltött jelentkezési lapját a e-mail címre kérjük megküldeni.

Jelentkezési határidő: 2022. október 18.

A jelentkezési folyamat során begyűjtött személyes adatokról és annak a Tom Lantos Intézet általi kezelésének céljairól a honlapunkon található adatkezelési tájékoztató szolgál részletes információval.

További információért keressen minket bizalommal az e-mail címen.

 

 

Vissza