Útmutató a globális kisebbségvédelmi rendszerről

2022

2022-ben lesz a 30. évfordulója annak, hogy elfogadták a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló ENSZ nyilatkozatot. Az évforduló kapcsán, valamint a globális kisebbségi jogi nyári egyetem és a regionális fórumok résztvevőitől kapott visszajelzésekre reflektálva a TLI egy átfogó útmutatót hozott létre az ENSZ kisebbségvédelmi rendszeréről.

Az útmutató kidolgozása részletes igényfelmérésen alapult, amely azonosította a potenciális felhasználók számára legfontosabb mechanizmusokat és tematikus területeket, valamint meghatározta, hogy milyen fókuszú és típusú útmutató támogatná leginkább a kisebbségi jogok területén tevékenykedő jogvédők, civil szervezetek és kisebbségi képviselők munkáját. Maga az útmutató két részből áll: egy szöveges útmutatóból, valamint két rövid animációs videóból, amelyek bemutatják a kisebbségvédelmi normákat és mechanizmusokat.

Az szöveges útmutató és a videók angolul, franciául, spanyolul, portugálul, oroszul és arabul is elérhetők a minorityforum.info weboldaláról.

Vissza