Regionális kisebbségügyi fórumok 2022

2022

Az ENSZ kisebbségi ügyekért felelős különleges jelentéstevője (Jelentéstevő) felkérésére 2019 óta az Intézet a regionális kisebbségügyi fórumok fő szervezője, helyi és regionális partnerekkel közreműködésével. A Jelentéstevő által összehívott regionális fórumok célja, hogy a kisebbségek számára elérhetőbbé tegyék az ENSZ Kisebbségügyi Fórumát, és a regionális sajátosságokat és realitásokat szem előtt tartva hatékonyabb válaszokat adjanak a kisebbségeket érintő problémákra.

A 2022-es regionális fórumok fókuszában a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló ENSZ nyilatkozat 30. évfordulója áll. A fórumok célja, hogy kritikusan megvizsgálják és értékeljék a nemzetközi kisebbségvédelem fő normatív eszközének, az ENSZ Kisebbségi Nyilatkozatának problémamegoldó képességét.

A fórumok régió-specifikus ajánlások kidolgozásával a genfi ENSZ Kisebbségügyi Fórum 15. ülésének munkáját készítik elő. Továbbá regionális ismeretek nyújtanak a Jelentéstevő ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szóló tematikus munkájához, többek között az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 52. ülésére tervezett jelentése előkészítéséhez.

Az Európai és Közép-Ázsiai Regionális Fórum 2022. május 2-3-án került megrendezésre hibrid rendezvényként Bécsben, az osztrák külügyminisztérium társszervezésében. Az Ázsiai és Csendes-óceáni Regionális Fórum június 14-15-én, az Afrikai és Közel-keleti Regionális Fórum szeptember 6-7-én és az Amerikai Regionális Fórum október 11-12-én került megrendezésre online. 

Az online és hibrid formában megvalósuló 2022-es regionális fórumokon 409 fő vett részt. A fórumok során 191 régió-specifikus ajánlás született, amelyek az ENSZ honlapjáról is elérhetőek.

A regionális fórumokkal kapcsolatos összes dokumentáció megtalálható a Minority Forum Info honlapon.

Vissza