Tom Lantos emléktáblájának avatása Vácon

2014SZEPTEMBER19

 

 


A Váci Zsidó Hitközség, Vác Város Önkormányzata és a Tom Lantos Intézet 2014. szeptember 19-én felavatja Tom Lantos, Radnóti Miklós, Id. Antall József és Henryk Sławik emléktábláját, amelyek a Váci Zsidó Hitközség Történelmi Sírkertjének területén lévő Regionális Holokauszt Oktatási, Kutatási és Zsidó Turisztikai Központ előterében lesznek elhelyezve.

A négy nem mindennapi ember története 1944-ben Vácon találkozik. Ebben az évben Tom Lantos éjszakánként a helyi vasúti hidat építette munkaszolgálatosként, mert azt nappal a szövetségesek bombázták. A 16 éves Tom Lantos kétszer szökött meg a munkaszolgálatból. Első – sikertelen – próbálkozása után félholtra verték fogvatartói. Másodszor sikerrel járt, de társa, akivel megszökött már nem, őt agyonlőtték.

Henryk Sławik és Antall József 1944-ben Vácon segített bújtatni zsidó gyermekeket a zsinagógában és a környékén található házakban. Mentőakciójuk sikeres volt, mert mindegyik bújtatott gyermek túlélte a holokausztot. A megmentőket azonban a Gestapo letartóztatta. Henryk Sławik Mauthausenben végezte, Antall József viszont túlélte a háborút. A jeruzsálemi Jad Vasem központ 1989-ben a Világ Igaza kitüntetést adományozta nekik.

Radnóti Miklós szintén Vácon töltötte munkaszolgálatának egy részét 1944-ben.

A szervezők e négy embert szeretnék példaképül ajánlani a jövő generációinak.

Emléktábla avatás időpontja: 2014. szeptember 19, péntek, 10 óra

Helyszín: Váci Zsidó Hitközség Történelmi Sírkertjének területén lévő Regionális Holokauszt Oktatási, Kutatási és Zsidó Turisztikai Központ (Vác, Óberlander tér 1.).

 A hozzátartozókon, városi vezetésen, parlamenti képviselőkön és az emlékezőkön túl a történelmi egyházak képviselői is jelen lesznek az avatáson.

Vissza