Regionális kisebbségügyi fórumok 2023

2023

Az évente Genfben megrendezett ENSZ Kisebbségügyi Fórumot megelőző regionális fórumokat először 2019-ben hívta össze az ENSZ kisebbségi kérdésekkel foglalkozó jelentéstevője (Jelentéstevő).  A regionális fórumok célja, hogy elősegítse a kisebbségek, szakértők, államok és nemzetközi szervezetek részvételét az ENSZ nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatának fő felülvizsgálati mechanizmusának, az ENSZ Kisebbségügyi Fórumának munkájában. A regionális fórumokon kidolgozott ajánlások az ENSZ Kisebbségügyi Fórum munkáját készítik elő, valamint regionális ismereteket nyújtanak a Jelentéstevő tematikus munkájához.

A regionális fórumok szervezését a Tom Lantos Intézet koordinálja, számos más regionális és helyi szervezet közreműködésével.

A 2019-ben, 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben összehívott regionális fórumok keretében 13 esemény került megrendezésre, négy globális régióban (Európa és Közép-Ázsia; Afrika és Közel-Kelet; Ázsia és a Csendes-óceáni térség; Amerika), összesen 1617 résztvevővel. A tizenhárom fórum eredményeképp 675 régióspecifikus ajánlás született. A regionális fórumokkal kapcsolatos valamennyi dokumentáció megtalálható a Minority Forum Info honlapon.

A Jelentéstevő kérésére 2023-ban ismét megrendezésre kerülnek a regionális fórumok, amelyeket ezúttal is a Tom Lantos Intézet szervez, regionális partnerek együttműködésével. A fórumok régió-specifikus ajánlások kidolgozásával a genfi ENSZ Kisebbségügyi Fórum 16. ülésének munkáját készítik elő. Továbbá regionális ismeretek nyújtanak a Jelentéstevő ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 55. ülésszakára tervezett jelentése előkészítéséhez.

A 2023-as regionális fórumok témájával, helyszínével és időpontjaival kapcsolatos további részletek a hamarosan elérhetőek lesznek a TLI honlapján.

Vissza